Ytterdörrar

Tips vid val av ytterdörr

Det spelar egentligen ingen roll i vilken typ av hus eller fastighet du bor, ytterdörren är alltid lika viktig.

En ytterdörr syftar till att uppfylla krav på flera olika plan; allt från att göra ditt hem tryggt och säkert till att hålla bostaden varm. Den kan såklart även ha ha en viss dekorativ betydelse.

Leverantörer ytterdörrar

Beijer byggmaterialBeijer Byggmaterial har ett stort utbud av dörrar till alla priser. Välj bland över 500 st dörrar. Handla ytterdörrar hos Beijer bygg
ByggmaxHos BYGGmax hittar du närmare 1000 olika dörrar att välja bland. Låga priser och snabb leverans. Handla ytterdörrar hos BYGGmax
Skånska byggvarorHos Skånska byggvaror kan du hitta billiga ytterdörrar till rabatterat pris. Surfa omkring i lugn och ro innan du bestämmer vilket dörr som är rätt för ert hem. Handla ytterdörrar hos Skånska byggvaror

Vilka är då de konkreta tipsen för att välja rätt ytterdörr till villan, radhuset, lägenheten eller kanske sommarhuset? Här berättar vi mer om saker som är viktiga att tänka på när det gäller val av ytterdörr.

Byte av ytterdörrar

Idag är den främsta anledningen till att vi byter dörrar att nya ytterdörrar i regel är mycket mer energieffektiva än gamla dörrar. Det handlar helt enkelt om att installera dörrar som håller värmen kvar inomhus och som bidrar till ett mer energisnålt hushåll.

Självklart kan ett byte av ytterdörr också vara en del av ett renoveringsprojekt. Förnyas huset brukar ytterdörren också bli utbytt för att följa samma stil som det övriga huset. Husets fasad får ett helt nytt utseende med en modern ytterdörr.

Billiga ytterdörrar

När du köper en ytterdörr i Sverige och inom EU finns det ett krav på att produkten ska vara CE-märkt. Det innebär att du kan vara säker på att produkten marknadsförs på ett korrekt sätt utifrån dess egenskaper. För dig som ska installera en ny ytterdörr är det dock oavsett märkning viktigt att säkerställa att dörren uppfyller nationella byggregler. En p-märkning är ett bevis för att en ytterdörr uppfyller de punkter som krävs för att den ska vara giltig enligt svenska byggregler.

Gällande kvalitet används en rad olika märkningssystem i branschen som på olika sätt garanterar dig ett bra köp. Du som ska köpa en ny ytterdörr kan hålla utkik efter frivilliga kvalitetsmärkningar som till exempel SFDK.

Det är även viktigt att ytterdörren uppfyller säkerhetskrav i samband med brand. El-graden är ett mått som visar hur lång tid din ytterdörr klarar av att stå emot brand, ett högt El-värde är så klart en säkrare dörr. U-värde är däremot motsatsen, ett lågt u-värde innebär att dörren är desto bättre isolerad.

Tänk på att snygga ytterdörrar med glas ofta får ett lite högre u-värde eftersom den inte är lika energieffektiv. Med det sagt finns det ändå smarta glaskombinationer som uppfyller moderna krav gällande energi, isolering och värme.

Storlek, funktion och säkerhet

Kom ihåg att välja en storlek på ytterdörren som är praktisk samt anpassad till entréplanet på huset. En ytterdörr i mörkt trä är känsligare för solljus än en ljus dörr om den installeras i söderläge. Det handlar helt enkelt om att välja en design som lämpar sig till husets övriga planering med tanke på ytterdörrens viktiga funktion.

Du bör till exempel se över dörrens hängning, men även om den ska vara utåt- eller inåtgående. Det sistnämnda kan kännas som en bagatell, men faktum är att det spelar en viktig roll när det gäller komfort och funktion.

Det är ofta de här detaljerna som påverkar priset på din nya ytterdörr. Även om det är av ditt intresse att hitta en prisvärd dörr bör du satsa på kvalitet före pris. Med tanke på det klimat vi har i Sverige är just ytterdörren A och O när det gäller värme och komfort i hemmet. Alla svenska byggvaruhus har dörrar anpassade för vårt klimat.

En bättre och mer hållbar dörr är i längden den bästa investeringen. Du kan välja enklare ytterdörrar till uteförråd eller en mer spartansk sommarstuga, men gäller det din vardagsbostad är kvalitet alltid att rekommendera.

Din ytterdörr är på många sätt en av hemmets viktigaste komponenter. Det är ytterdörren som ska hålla ditt hem varmt, tryggt och säkert. Därför är det också A och O att se till dörrens egenskaper när det gäller säkerheten. Den ovan nämnda SFDK märkningen är ett bevis för att ytterdörren har en rejäl säkerhetsanordning med gångjärn, bakkantssäkring och hakregellås. Låset du väljer spelar också en viktig roll i sammanhanget. För att vara säker mot inbrott är ett lås som har en invändig cylinder ett säkrare alternativ än enklare låstyper.