Fönster

Byta fönster – Detta ska du tänka på!

Att byta fönster är en uppgift som de allra flesta klarar på egen hand, speciellt med hjälp av en bra guide. Ett fönsterbyte kan få hela ditt hem att ändra karaktär och piffar upp den mest slitna byggnad på bara ett litet kick. Det finns dock en del saker som kan vara bra att tänka på innan man genomgår ett fönsterbyte. Bland annat måste du fundera på vilken typ av fönster du vill ha, men även vilka fördelar och nackdelar det finns med de olika tillverkningsmaterialen.

Det första du ska göra när du har bestämt dig för att byta fönster är att ta det lugnt. Med det menar vi att du inte ska springa iväg till första bästa företag och ta vilken typ av fönster som helst. Ett fönsterbyte är inte något man gör varje dag och därför är det viktigt att du väljer med omsorg. Du ska vara nöjd med dina fönster länge och genom att planera ditt inköp kan du säkerställa ett bättre slutresultat.

Här kan du se vilka fönster som finns hos de största bygghandlarna i Sverige

Byggmax
Skånska byggvaror

Olika typer av fönster

Det finns mängder med olika typer av fönster att välja mellan när du vill byta ut de befintliga. Här kan det vara bra att tänka på olika faktorer, till exempel hur miljövänliga fönsterna är, hur de passar in med utsidan av huset som ytterdörr, men också hur underhållet av fönsterna ser ut. Priset har naturligtvis också betydelse.

PVC fönster – Fönster som är tillverkade i PVC (plast) är relativt billiga i inköp, håller bra för väder och vind och är i stort sett helt underhållsfria. Nackdelen är att de inte är speciellt miljövänliga, men de har en mycket lång livslängd.

Aluminiumfönster – Många som ska genomföra ett fönsterbyte väljer så kallade aluminiumfönster. Orsaken till detta är att fönsterna är estetiskt tilltalande, men också att de är hållbara och kräver lite underhåll. Den som vill kan även kombinera aluminium med trä. På så sätt kan man ta del av det bästa från två världar.

Träfönster – Vill du ha ett par fönster som är vackra, håller länge och som du dessutom kan renovera? Då är det fönster i trä du ska välja. Trä är dock ett levande material som kräver mycket underhåll för att de ska hålla sig fina och fräscha, men de är också det mest miljövänliga alternativet.

Vackra fönster

Vilka fönster passar dig?

Vilka fönster som passar dig och din bostad bäst beror naturligtvis på hur mycket du vill pyssla med dina fönster och hur mycket pengar du vill lägga ut. Innan du köper hem fönster behöver du alltså fundera på de här aspekterna, men även försöka tänka på miljö och energispar så mycket som möjligt.

Idag är det mycket populärt att vara miljövänlig och det är en trend som förhoppningsvis håller i sig. Genom att välja fönster med ett lågt U-värde kan du se till att värmen i huset håller sig inomhus, men även att oljud stannar på utsidan.

Vackra träfönster

Anlita en hantverkare

Om du inte vill eller har kunskap nog att byta dina fönster själv är det bäst att vända sig direkt till en hantverkare. Tack vare ROT-avdraget så behöver du inte heller tömma din plånbok. Skulle det vara så att du gör ett fel när du försöker byta fönster själv så är risken stor att du behöver göra om arbetet, vilket resulterar i mer förlorad tid och pengar. Beijer bygg och Byggmax har ett stort urval av fönster.