Beijer

Läs mer om Beijer bygg

Beijer Byggmaterial är den största bygghandelskedjan i Sverige som är helägd. Företaget erbjuder högkvalitativa byggmaterial, tjänster och verktyg i åttiotvå byggvaruhus över landet. Omsättningen ligger på sju miljarder svenska kronor och de anställda uppgår till två tusen.

Kvalitativa produkter till låga priser

Hos Beijer Bygg finns produkter från välkända märken och från märken som är prisvärda. Produkterna har alltid god kvalitet, oavsett pris. Beijer Bygg har också ett brett tjänsteutbud, där man hittar produktanpassning, logistiklösningar, byggrådgivning, affärsstöd, digitala tjänster och utbildningar.

Hållbarhet är högt prioriterat

Många av de kunder som handlar hos Beijer Bygg prioriterar hållbarhet och ett tydligt miljötänk. Företaget är certifierat för spårbarhet enligt PEFC och FSC. Det innebär att allt virke som säljs hos Beijer Bygg är certifierat. Företaget innehar också miljöcertifieringen ISO 14001. Miljöarbetet påbörjas på inköpsavdelningen. Det fortsätter sedan under alla projekt mot kund, fram tills att byggpärmen är inlämnad och projektet är besiktigat.

Kompetens är viktigt

Trygga kunder är viktigt för Beijer Bygg. Därför arbetar företaget ständigt med att höja kompetensen hos sina medarbetare, framför allt när det gäller kunnigt bemötande mot kund. Oavsett fråga, om den handlar om ett större projekt eller endast ett litet materialinköp, så måste alla kunder få känna sig trygga. Deras frågor kommer alltid att bli besvarade på ett kunnigt och proffsigt sätt.

Historien bakom Beijer Bygg

År 1866 grundades Firma G Beijer i Malmö. Firman var ett handelsföretag. Bröderna Lorens och Gottfried Beijer bildade därefter ett eget företag vid namn G & L Beijer, som importerade stenkol, spannmål, järn, koks, kemikalier, metaller och livsmedelsprodukter.

Firman G & L Beijer utökades år 1894 med en ny filial som låg i Stockholm. Bolaget började snart att arbeta med den svenska distributionen av bränsle. Det ledande företaget AB Kol blev uppköpt och en del av firman.

År 1970 formades Beijer Byggmaterial AB. Alla företag bytte då namn till Beijer Byggmaterial. Electrolux blev huvudägare till aktierna i Byggmaterial AB den 1 januari år 1985.

Aktierna i Beijer Byggmaterial AB blev den 31 december 1989 uppköpta av Det Danske Traelastkompagni A/S. Byggvaruhusen och företagets affärsmodell utvecklades under 1993 till 1994 för att försäljningen till vanliga konsumenter skulle öka. En ny målsättning hade gjorts, att en tredjedel av företagets omsättning skulle ske från större byggentreprenörer, en tredjedel från små hantverkare och byggfirmor, och en tredjedel från privata hemmasnickare som eftersökte kvalitet och hållbara material.

E-handel

Beijer Bygg öppnade sin e-handel i december 2012, i första hand för företagskunder. Efter ett par månader kunde också vanliga privata konsumenter handla från sortimentet på nätet. Idag har företaget tjugo tusen produkter, och e-handeln växer för varje år.

Miljömål

Beijer Byggmaterial arbetar för ett sunt boende och byggande genom att minska de utsläpp av koldioxid som sker från företagets transporter. Detta sker med fyra procent i förhållande till omsättningen. Företaget vill också minska avfallet som det genererar med två procent relaterat till dess omsättning. Slutligen vill man öka mängden avfall som återvinns med fem procent i förhållande till mängden avfall totalt sett.

Stark Group

Beijer Bygg ägs av Stark Group, som är den största distributören av byggmaterial i Norden. Distributionsverksamheten sker i Grönland, Norge, Danmark, Sverige och Finland. Via Stark Group går det att hitta ett brett tjänsteutbud till entreprenörer och professionella hantverkare. Stark Group äger Norges Neumann Bygg, Sveriges Beijer Byggmaterial, och Stark i Finland, Grönland och Danmark.