Lister

Val av lister

Lister, på golvet så väl som i taket, är framtagna för ett specifikt ändamål. De ger din bostad och ditt vackra golv dess karaktär, men ser även till att dölja den spricka som uppstår mellan golv och vägg eller mellan vägg och tak.

En list är inte bara vacker att titta på, utan de fyller även viktiga funktioner. Listen ser till att din vägg skyddas mot t.ex. krockar från golvmoppen eller dammsugaren som far runt, men de kan också användas för att dölja fula och missprydande sladdar och ledningar.

Att välja en golvlist eller taklist är inte alltid det lättaste. Det finns skugglister, trapplister, hålkäl och många fler varianter. När man ska välja kan det vara bra att titta på de olika alternativen och designerna som finns. På så sätt är det lättare att hitta en som matchar golvet eller kanske är det väggen som du vill matcha listen med.

Se kompletta utbudet av lister hos de största byggkedjorna här!

Byggmax

Här finns det även möjlighet att använda sig av lister för att göra ditt hem mer unikt och personligt. Kanske är du intresserad av en list i en mer unik färg som är genomgående i hela bostaden och som finns på golvet, i taket och runt fönsterna.

Välja rätt material

Oavsett om det är en taklist eller en golvlist som du ska införskaffa dig så är det vanligast att de kommer i materialet trä. Trä är mycket hållbart, starkt och dessutom miljövänligt. Den som inte vill ha i trä kan istället satsa på plast. Det är ytterligare ett material som är vanligt och mycket populärt att använda sig av.

Den här typen av material på lister lämpar sig bäst för golv som är tillverkade i laminat, parkett eller trä. Är det så att du har stengolv och vill sätta en list kan det bli snyggast med en golvsockel i något stenmaterial. Det kan t.ex. vara kalksten, granit, marmor eller skiffer.

Visst kan du även ha stenlist i taket, men här är det nästan uteslutande trä eller plast som gäller. Även om du inte har ett lika stort utbud av material, så finns det fortfarande lister i alla möjliga designer och former. Det gör att du kan skapa ditt drömtak ändå!

Sätta upp list – att tänka på!

En list är något som du enkelt kan sätta upp på egen hand, men att ha bra verktyg, (proffsmagasinet.se har ett enormt utbud av verktyg du behöver) är naturligtvis väldigt viktigt. En hammare och en handsåg är i flesta fall det enda du behöver, men har du tillgång till en spikpistol så kommer det underlätta ditt arbete. Detsamma gäller för sågen. Har du tillgång till en geringssåg så kommer det vara lättare att såga isär listen.

Vill du minimera risken att spikarna syns är det bäst att välja spikar som är i samma färg som listen. Är det en vit list är det alltså vita spikar som lämpar sig bäst.

Vill du vara säker på att listen håller sig stadig på plats kan det också vara en god idé att limma fast den innan du spikar. Det kan du göra med vanligt trälim. Kom ihåg att många spikar kan lämna missprydande spikhål. Dessa kan du enkelt spackla över eller använda lite målarfärg för att ”fylla i”.

Anlita hantverkare

Känner du dig tveksam över att sätta upp listerna? Då kan du vända dig till en hantverkare. Med hjälp av ROT-avdraget kan du få kostnaden reducerad, vilket gör att det helt klart kan vara värt det.

ROT-avdraget tilldelas alla människor i Sverige som betalar skatt, oavsett om det är via en inkomst från eget företag, pension eller från studentlån. Vill du vara säker på att du har rätt till skattereducering kan du vända dig till Skatteverket.