Golv

Välja golv – Så ska du tänka

Gamla och slitna golv kan få vilken modern bostad som helst att kännas tråkig, precis på samma sätt som nya golv kan förvandla intrycket totalt. Det är precis i golvet som mycket av ditt hems karaktär kommer att synas och tack vare de stora valmöjligheterna finns det idag många olika golv att välja mellan. Materialen varierar så väl som struktur och färg.

För att du ska kunna göra ett bra val är det viktigt att veta vilka fördelar och nackdelar det finns med de olika alternativen.

Här kan du se aktuell utbud av golv hos bygghandlarna

Skånska byggvaror
Byggmax

Olika typer av golv

Det finns många olika golv att välja mellan. Här kan du läsa om de vanligaste alternativen.

Laminatgolv – Laminatgolv är väldigt enkla att sköta om och är dessutom väldigt smidiga att lägga själv. De här golven ser ut att vara i trä, men i själva verket så har man använt sig av ett fotopapper och en träfiberskiva under. Laminatgolv kan även se ut som klinkers eller ha andra typer av mönster på sig. Har du laminatgolv idag då behöver du inte ta bort det gamla golvet, förutsatt att det är i bra skick och ytan är plan. Du behöver inte heller slipa laminatgolvet, utan kan lägga nytt när det gamla gjort sitt.

Parkettgolv – Parkettgolv är mycket vackra och de är traditionella i svenska hem. Man kan hitta parkettgolv även i många äldre hus och då är det vanligaste med så kallad stavparkett. Det här är en lite dyrare typ av golv, men som är hållbart i längden, vackert att titta på och går nästan inte att slita ut. Nackdelen med stavparkett är att du dock behöver ta hjälp av en fackman för att få arbetet utfört. Det krävs mycket och rätt kunskap.

Trägolv – Det finns få golv som är lika hållbara och åldras lika vackert som ett klassiskt trägolv. När man lägger trägolv använder man vanligtvis plankor av furu, ek eller gran. Golvet kommer i varierande tjocklekar och kan i många fall även köpas som metervara. Köper man metervara och skär till själv då kommer man att behöva behandla golvet själv, annars finns färdigbehandlade alternativ. Det här golvet kan renoveras enkelt med slipmaskin när det har blivit slitet, vilket gör det till en långvarig och hållbar investering. Byggmax har ett stort urval av vackra trägolv

Plastgolv – Plastgolv eller golv i vinyl är något som är mycket vanligt och förekommande, speciellt i hyresrätter. Fördelen med det golvet är att det är mycket prisvärt och att det kommer i mängder av olika mönster och färger. Orsaken till populariteten ligger naturligtvis i variationen, men många uppskattar också att det är så pass lättskött och hållbart.

Man brukar dock säga att livslängden för ett plastgolv är mellan 5-15 år beroende på hur man sköter det. Precis som med resterande golvmaterial så finns det också nackdelar. Ett plastgolv eller ett golv i vinyl är mycket känsligt för repor. Uppstår en eller flera repor så finns det inte heller möjlighet att slipa golvet.

Hur ska man tänka?

Hur ska man då tänka när man ska lägga in ett nytt golv i bostaden? Till att börja med är det viktigt att fundera på i vilket utrymme som golvet ska befinna sig. Linoleum, plastgolv, trä och laminat passar till exempel mycket bra i kök, medan textila golv lämpar sig bäst för sovrummet, lekrummet eller vardagsrummet.

Precis som med att byta dörrar som med att byta golv är inget man gör med jämna mellanrum, som när man byter ut inredningen i sitt hem. Därför är det viktigt att göra ett bra val redan från början. Du ska inte bara tänka på var golvet ska befinna sig i bostaden, utan du måste även fundera på hur mycket tid du vill lägga på att underhålla dina golv.

Vill du att de ska vara så underhållsfria som möjligt där dammsugning och våttorkning är det enda som krävs eller är du beredd att jobba lite mer med dem? Vinyl och plastgolv är t.ex. mycket enkla att hålla efter och är dessutom vattentäta, brandsäkra och ljuddämpande.