garageportar

Garageportar – vilken variant ska du välja?

Att välja garageport kanske inte känns helt enkelt. Trots allt finns det mycket att välja bland och det kan vara svårt att avgöra vilken variant som passar allra bäst. Allt beror förstås på hur behovet ser ut och var någonstans garageporten ska monteras. Här nedan ska vi för att underlätta ditt val titta på vilka varianter av garageportar som finns och ge lite tips vad du behöver tänka på.

Leverantörer av garageportar

Beijer byggmaterialBeijer Byggmaterial har ett stort utbud av dörrar till alla priser. Välj bland över 500 st dörrar. Handla garageportar hos Beijer bygg
ByggmaxHos BYGGmax hittar du närmare 1000 olika dörrar att välja bland. Låga priser och snabb leverans. Handla garagedörrar hos BYGGmax
Skånska byggvarorHos Skånska byggvaror kan du hitta billiga ytterdörrar till rabatterat pris. Surfa omkring i lugn och ro innan du bestämmer vilket dörr som är rätt för ert hem. Handla garageportar hos Skånska byggvaror

Anledningar att byta garageport

Det kan finnas en rad olika skäl till att byta eller skaffa garageport. Kanske ska en garageport monteras på ett nybyggt eller befintligt garage, eller på en carport som byggts om. En vanlig anledning till ett byte av port är annars att den gamla helt enkelt inte längre håller måttet. Den kanske börjar bli sliten, gammaldags eller rent av farlig. Fortfarande finns det många som har garageportar av äldre snitt där porten är mycket tung och riskerar att skada både barn och vuxna. En numera klassisk port är den så kallade vikporten, som har tendens att gå av på mitten när den börjar bli gammal och sliten. Hopplösheten av att plötsligt stå där med en trasig garageport som kanske inte ens går att stänga är enkel att förstå.

Vid en renovering av garaget kan det kännas fräscht att satsa på en eller ett par helt nya portar som ger bygget ett modernt utseende. Eftersom en garageport tar upp så pass mycket yta är en sliten port något som påverkar det totala utseendet på ett påtagligt sätt.

Flera olika varianter

Eftersom både smaken och behovet är olika finns det idag en rad olika varianter av garageportar på marknaden att välja bland. Många gånger är valet baserat på känsla, det vill säga när designen får styra och där porten stilistiskt passar in med garaget eller fastigheten som helhet. Har man valt ytterdörren och innedörrar i en viss stil vill man kanske ha porten i samma design. I övrigt är det funktionaliteten som får styra. Det finns i huvudsak två varianter av garageportar som kan anses vara de mest populära: takskjutport och vipport. Skillnaden dem emellan ska vi titta på nedan.

Takskjutport

Den här typen av port rullas uppåt och är mycket enkel att öppna, samtidigt som den är platsbesparande. Takskjutporten passar i stort sett för alla former av öppningar, oavsett om det är ett enkelgarage eller dubbelgarage. Det är vanligt att komplettera den med elektrisk styrning, så att garaget kan stängas och öppnas med hjälp av en fjärrkontroll. Oerhört skönt på vintern, eller för den delen en regnig sommardag när du helst inte vill gå ur bilen! Skjutporten tar dock lite av utrymmet på höjden och kräver noggrann kalibrering av de skenor där porten ska löpa. För att tillgodose alla smaker finns skjutporten i många olika kulörer.

Vipport

Vipporten är en klassisk konstruktion som moderniserats med tiden. En sådan port var förr en ganska tung historia, men är numera tillverkad av lättare material (stålplåt). Den främsta fördelen med vipporten är att den inte tar riktigt lika mycket utrymme inne i garaget som är fallet med skjutporten. Även här kan man välja mellan flertalet färger.

Förutom varianterna ovan finns exempelvis så kallade slagportar, som öppnas likt en vanlig dörr. De består av två delar, där den ena låses fast och den andra kan öppnas. För den som äger högre fordon som mindre lastbilar etc. finns det industriportar av diverse storlekar och utföranden.